1867’den Günümüze Miras İskender Kebap

bursa-iskender2Türk mutfağını dünyaya tanıtan lezzetlerin başında gelen İskender Kebap’ın tarihini hiç merak ettiniz mi?

Tarihçesi

Zamanında Bursa Kayhan’da kuzu bütün olarak ve yere paralel şekilde şişe takılarak odun ateşinde pişirilirken İskender Efendi farklılık amacıyla kuzunun farklı bölümlerinden yeni lezzetler bulma arayışına girer. Kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırarak dikey çubuğa kat kat yerleştirir ve dik olarak tasarladığı ocağın önünde döndürerek odun ateşinde pişirir. Sonuç ne mi? İşte günümüze kadar gelen, nesilden nesile aktarılan İskender Döner..

Türk Mutfağının Gururlarından İskender Kebap

iskender3İskender Kebap denilince hiç şüphesiz hepimizin aklına ilk olarak Bursa gelir. Her şey yerinde güzel diye boşuna demiyorlar. Döneri de anavatanı Bursa’da yemek gerekir..  Lezzetini hiç şüphesiz Uludağ yaylalarındaki ot ve kekikle beslenen koyun ve kuzu etlerinden alan İskender, etinin altına koyulan pidelerle, üstüne dökülen bol tereyağı, domates, biber ve yanına koyulan yoğurtla tam bir şölen.. Coss eden tereyağı kulaklarınızda ve mis kokusu burnunuzda… Yanına da geleneğe uygun kuru üzümden elde edilen şıra söylemeyi unutmayın!iskender2

Oldu mu bu şimdi, yapılır mı böyle demeyin! Hem dönerimi yerim hem de Bursa’nın tarihi içinde yolculuğa çıkarım diyorsanız  Kazdağı Tur’un Bursa Uludağ Turu’na göz atın deriz.

bursa-iskender

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.