Kazdağları’ nın Simgesi: Sarıkız Efsanesi

Sarıkız, Çanakkale iline bağlı Ayvacık’ın bir köyünde ailesi ile yaşayan sarı saçlı güzel bir kız çocuğudur. Küçük yaşta annesi vefat ettiği için babasıyla yaşayan kıza, babası bir gün karısının hatıralarıyla dolu bu yerden başka bir yere göçelim der.

Kazdağları’nın eteklerindeki hikayenin başladığı Güre Kavurmacılar Köyüne yerleşirler. Geçimlerini çobanlık yaparak sağlarlar.

Aradan yıllar geçer sarıkız büyüyüp çok güzel bir kız olur. Babası ise artık yaşlanmıştır. Aynı zamanda kendisinin maneviyatı sağlam birisi olduğu için babasını hacca gitmesi için teşvik eder. Ama günün şartlarında hacca gitmek o kadar da kolay değildir. Bu yolculuk bazen altı ay bazen de daha fazla sürmektedir.

Yaşlı adam güzel kızını komşusuna emanet edip gider.

Bunu fırsat bilen köyün delikanlıları Sarıkız’a talip olurlar ama Sarıkız’ın gönlü hiçbirinde değildir. Bunun üzerine kıza iftira atarlar. Derken babası hac’dan gelir, kendisine ve kızına karşı köyün bir soğukluk içinde olduğunu fark eder. Bunun sebebini komşusuna sorduğunda kızı hakkındaki kötü söylentileri öğrenir.  Köyün örf ve adeti gereği kızını öldürmesi gerekir. Kızına kendisi kıyamayan baba, yanında bir kaç tane kazı da alarak Kazdağları’nı zirvesine kızını bırakır…

Aradan yıllar geçer. Dağda yolunu kaybeden yolcuların kendilerine dillere destan güzelikte sarı bir kızın yardım ettiklerini söylerler..Yanında da bir sürü kazın olduğunu hatta bu kazların bir gün Bayramiç ovasına inerek çiftliklere zarar verdiğini Sarıkız’a söylediklerinde eteğine doldurduğu taşlarla kazları için avlu oluşturduğunu anlatırlar. “Kaz avlusu” diye anılan bu alanın duvar kalıntıları bugün Kazdağları’ nın zirvesinde bulunuyor.

Anlatılanların üzerine Sarıkız‘ın babası dağın yolunu tutar,  duvarlarla çevrili şimdiki Sarıkız Tepesi alanında kazlarla ilgilenen kızını görür. Onu gören kızı mutlu olur, babasına saygı gösterir, babası namaz için abdest almak istediğinde ona su getirir babası suyun tuzlu olduğunu söylediğinde aceleden denizden aldığını söyler, yönünü vadilere doğru dönüp su aldığını gören babası kızının  ermiş olduğunu anlar. Sarıkız  siyah bir bulutun içinde kaybolmuştur.

Sonrasında kızına iftira edildiğini anlayan baba köylülere beddua eder. İnanışa göre de Sarıkız’ın babasının bedduası nedeniyle bu köyde Kavurmacılar Köyünde  bugün kimse yaşamaz….

Sarıkızın babası bu olay sonrası  üzüntüyle daha fazla yaşayamaz ve bugün Baba Tepe olarak bilinen yerde vefat eder. Yöre halkı bu efsaneyi yaşatmak için hem babası, hem kızı için dağın yassı taşlarından mezar yapar. Kazdağlarında Sarıkız’ın babasının bulunduğu tepeye Baba Tepe, Sarıkızın olduğu yere Sarıkız Tepe  denir.

Eğer siz de bu efsanenin yaşandığı alanı görmek aynı zamanda eşsiz manzarayla fotoğraflarınızı süslemek isterseniz Kazdağları‘ nda jeep safari turlarına katılmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.