Bergama’nın Sanatı ‘Halılar’

kızıl-avluBergama tarihinin yanı sıra, geçmişi 16. ve 17. yy.’ a kadar dayanan halılarıyla da adından oldukça söz ettiriyor. Halılara meraklı olanlar, el emeği göz nuru bu halılara büyük ilgi gösteriyor. Türkiye’nin dışında Avrupa’dan Amerika’dan vs. ilgilisi olan çok insan var. Anadolu’da dokunan en güzel halı olmasının bunda etkisi büyük sanırım.

Nedir diğer halılardan ayıran özellik?bergama-halisi

Öncelikle diğer Anadolu halılarından ayıran en büyük özellik boyca dört köşeye yakın olmasıdır. Ortasında genellikle altıgen şeklinde göbek bulunur. Göz alıcı zengin renkleriyle ilk gördüğünüz anda büyüler sizi. Ayrıca halı yapılırken gören kişinin nazar değdirmemesi için yumaklardan parça koparılarak halının başındaki kilim tarafına dikilmesiyle yapılan nazarlıklar diğer halılardan oldukça fazladır. Bergama halısını bunları aklınıza getirerek kolayca tanıyabilirsiniz. Renkleri ise kırmızı, mavi, sarı, yeşil ve beyaz olabilir. Tarihsel nitelik taşıyan halıları seviyorsanız en doğru adres Bergama! Renkleri, desenleri evinizin en güzel köşesine sermeniz için sizi ikna etmede yeterli..

Bergama’nın tarihini rehber eşliğinde gezmek istiyorum derseniz Kazdağı Tur’un Bergama Kozak Yaylası Turu’nu inceleyebilirsiniz.

bergama-halisi2

bergama-halilari

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.