Trabzon’un Meşhur Taş Fırın “Vakfıbekir Ekmeği”

vakfıkebir-ekmegiYaşadığımız yerlerde fırınlarda marketlerde bolca rastlarız Vakfıkebir ekmeğine.. Sünger gibi gözenekli olması gereken ekmeğin nerdeyse diğer ekmeklerden farkı yoktur bile. Uzun süre bayatlamadığı, daha doyurucu olduğu ve genellikle dilimli olarak satıldığı için tercih edeni çoktur. Ekmeğin bir yapım hikayesi var mıdır diye merak ettik ve bakın ne bulduk..

Hikâyesi

trabzon-ekmegiYayla kültürünün bir gereği olarak hayvancılıkla uğraşan insanlar önceleri 2-3 gün süren yayla yolculuğu yaptıklarından bu süreçte bayatlamayan ekmek ihtiyacı duyarlar ve taş fırın ekmeği yaparlar. Bölgede buna benzer ekmekler üretilir ama hiçbiri Vakfıkebir ekmeğinin yerini alamaz.

Vakfıkebir ekmeğinin yapımıyla ilgili de söylenmiş bir laf vardır, ‘mayası havadan tadı kireçsiz sudan..’ Yani uygun ısı ortamında mayalandırılmalı ve yumuşak olması için kireçsiz su kullanılmalıdır. Tabi siz yine de tarifi yerinde, gidip ustalarından alsanız daha iyi. 🙂 Ekmeğin kokusunu bolca içinize çekip, yerindeyken 3, 5 tane almayı ihmal etmeyin. Nasılsa 15 güne kadar bayatlamama garantisi var.

Lezzet turlarınızı çevre gezileriyle renklendirmek, yeni insanlarla da tanışmak isterseniz Kazdağı Tur’un Karadeniz Turu’na göz atabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.