Paskalya Bayramı Geleneği

paskalya-4Hıristiyanlık’ın en büyük bayramı olarak bilinen Paskalya İsa’nın ölümü yenerek dirilişinin kutlanmasıdır. Kesin bir tarihi olmayan bu bayram Mart – Nisan ayları arasında herhangi bir Pazar günü kutlanır. Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı veya Diriliş Günü gibi isimlerle de anılır. Bayramdan önce Hz. İsa’nın çölde 40 gün boyunca hiçbir şey yemediği düşünülerek oruç tutulur. 40 günün sonunda da kutlamalar yapılır. Yumurtalar rengarenk boyanır ve çikolatadan çeşit çeşit Paskalya tavşanı yapılır. Neşe dolu eğlenceli bu bayramda çocuklar anlatılan efsanelerle Paskalya tavşanının sakladığı yumurtaları ararmış. Bu yumurtalar esasen anne ve babalar tarafından saklanırmış.

Neden Yumurta?

paskalya-2Peki, Paskalya’nın simgesi haline gelen neden yumurtadır? Yumurta geçmişten beri yeniden doğuşun simgesi olmuştur. Öyle ki Mısırlılar ve Persler misafirlerine yeni ve uzun bir yaşam dilemek amacıyla rengârenk boyadıkları yumurtaları hediye edermiş.

Farklı bir görsel güzellik sunan yumurtalarla hediyeleşme ve dostluk pekiştirilir.. Sakız adasında ise bu dönemde ayrıca 2 kilise arasında Roket Savaşları düzenlenir. Farklı mezhepten olan bu kiliseler havai fişeklerle gerçekleştirdikleri bu savaşı dünyanın dört bir yanından izlemeye gelenler ışıl ışıl bir manzaraya şahit olurlar..

Sizde bu ışıltıya şahit olmak istiyorsanız Kazdağı Tur’un Sakız Adası Roket Savaşları Turu’nu inceleyebilirsiniz.

sakiz-adasi-roket-savaslari-kapak-dar

paskalya-3

paskalya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.