Gökçeada’da Meryem Ana Panayırı

Gökçeada’nın geçmişten günümüze gelen Türk-Rum kardeşliğini pekiştiren etkinliği…

Her yıl 14 ‐ 16 Ağustos tarihlerinde Rumlar tarafından düzenlenen Meryem Ana Panayırı, adanın en kalabalık olduğu döneme denk gelir. İnanışa göre 15 Ağustos Meryem Ana’nın ölüm günü. Hristiyan inanışında azizlerin ölüm günü şenlik gibi kutlanıyor. Meryem Ana’nın ölüm günü anısına düzenlenen bu panayırda, Yunanistan‘da ve başka ülkelerde yaşayan adalılar, onların çocukları ve torunları bir araya geliyor.

Panayıra Tepeköy, ev sahipliği yapıyor. Panayır için kurbanlar kesiliyor, yemekler, tatlılar hep birlikte keyifle, sohbetle yapılıyor. Daha sonra köy meydanına masalar kuruluyor. Kalabalık geç saatlere kadar dans ediyor, sirtaki yapıyor, adanın şarapları eşliğinde eğleniyorlar. Eğlence sabaha kadar devam ediyor.

Eskiden 14 Ağustos sabahı köyün gençleri evlerin kapılarını çalarmış ve kapıyı açanın üstüne su, un, domates, yumurta gibi şeyler atarlarmış. Adada yaşayanlar bunun bir şaka olduğunu bildikleri için kimse darılıp gücenmezmiş.

Bu kültür çeşitliliğini görmek ve Türklerle Rumları buluşturan etkinlikte siz de bu duyguları yaşamak, paylaşmak isterseniz Kazdağı Tur‘un Gökçeada (İmroz) Turu‘nu inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.