Pisagor’un “Adalet Kupası”

Hepimiz matematiksel teoremi sayesinde tanıyoruz Pisagor’u. Aynı zamanda hem filozof hemde mucittir kendisi. Sisamlı Pisagor MÖ. 580-500 yıllarında Yunanistan‘ın Sisam adasında doğup büyümüştür … Yazımızın başlığına adını veren ‘Adalet Kupası’  Pisagor Bardağı  ünlü düşünür Pisagor’un ilginç buluşlarından yalnızca biridir. 

Peki nedir bardağı ilginç kılan özellik?

Bu bardak Yunanistan‘ın Sisam(Samos) Adasında hediyelik eşya olarak satılan bir bardak olmakla birlikte birçok Yunan şehrinde denk gelebilirsiniz. Bardağın şekli ters duran bir kilise çanına benzer.

Normal bir bardak olarak gözüken bardağın diğer adı “Adalet kupası” olarak bilinir. İçine koyulan su bardağın ortasındaki çıkıntının seviyesini geçerse altındaki deliklerden su akmaya başlar. Suyun seviyesi yükselti ile eşit seviyede olmalıdır. 

Nedir bu denge arayışının sebebi?

Pisagor insanın bazen yaşamın sunduklarıyla yetinmeyi bilmesini zira daha fazlasını arzularken elindekilerin de gidebileceği inanışını bu bardak ile sembolleştirmiştir. İşin özü “Aza kanaat getirmeyen çoğu bulamaz.”

Yunan adalarını ziyaret etmek ve sizi bekleyenler hoş sürprizler yapmak isterseniz Kazdağı tur Yunan adaları turlarını inceleyebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.