Bozcaada’nın Ege Denizi Manzaralı Bağları

bozcaada_vineyardsAdayla özdeşlemiş bağların arka tarafı Ege Denizi… Kuntra ve Karalahna kırmızı üzüm, Çavuş ve Vasilaki beyaz üzüm olmak üzere adada 4 çeşit üzüm yetiştiriliyor. Satışa sunulan, görüntüsüyle, tezgâhları, lezzetiyle damakları şenlendiren Çavuş üzümü alışveriş için en doğru karar! O kadar lezzetlidir ki Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile adından söz ettirmiş. Ege’nin manzarasıyla yetişip büyüyen üzümlerin bu kadar lezzetli olmasına şaşmamak gerekir…  Rum ve Türk mahallelerinde gezerken ada üzümlerinden yapılmış meşhur şarapların tadına bakma şansına sahipsiniz.

Tarihi

bozcaada_uzumRivayete göre Tenedos’a (Bozcaada) adını veren Tenes, günümüzde Poyraz Limanı olarak bilinen limanın çevresinde yabani bir asma bulur ve onu geliştirmeyi başararak ‘Kuntra’ asmayı günümüze ulaştırır. Önemini eski paraların üzerindeki üzüm salkımından da anlayabiliriz. Bağcılık geçmişten günümüze Bozcaada’nın vazgeçilmez geçim kaynağıdır.

Bağbozumu Festivali

bag_bozumu_festivali_basladiBozcaada’da gelenekselleşen bağbozumu festivali Eylül ayında 3 gün sürüyor. Adalı şarap üreticileri misafirleri traktörlerle alarak kendi bağlarına götürüyor ve bağbozumu yapıldıktan sonra eşek, at arabası ve traktörlerle, davul zurna eşliğinde eğlenilerek Cumhuriyet Meydanı’na getiriyor ve festival başlıyor. Resim sergileri, üzüm yarışmaları derken üzüm güzeli ve en güzel Çavuş üzümü seçiliyor, tiyatro gösterileri, kale içinde sanatçıların konserleri ve daha birçok etkinlik ile 3 gün şenleniyor…bozcaada

Festivali görmek isteyenler için bunaltıcı olmayan Eylül ayları en doğru seçim… Başka hiçbir yerde bulamayacağınız üzümlerden kasalarla almayı ihmal etmeyin 🙂

Neşeli kalabalıklar hep birlikte eğlenir demişler… Siz de aynı düşüncedeyseniz Kazdağı Tur’un Bozcaada Turu’nu inceleyebilirsiniz.

sarap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.