Düşle Gerçek Arasında: Assos

Yunanistan’ın Midilli Adası’nın karşısında, bir volkanın eteğinde, Andezit Kayalıkları üzerinde kurulmuş, Antik Çağların önemli yerleşim merkezlerinden biri… Güneşin parlaklığını ve denizin muhteşem berraklığını görün.

3-assos-turu-antiklimanAntik çağın öğretim merkezi olarak da bilinen Assos, Aristoteles’in ilk felsefe okulunu kurup 3 yıl hocalık yaptığı kenttir. Tarih, felsefe ve doğanın büyülü köşesi Assos’a geldiğiniz zaman Ortaçağ mimarisini andıran yapılar arasında tarihi köy evlerini geride bırakarak ilk durağınız Akropol olacak. İşçiliği ve mimarisi açısından döneminin en önemli surlarından, hem denize hem karaya egemen 3 km uzunluğunda bir surla çevrili olan Akropol’ün en yüksek yerinde kurulmuş Athena Tapınağı eşsiz manzarası ile size büyüleyecek. Burada güneşin doğuşunu izlemek kadar ay ışığını izlemek de eşsiz bir güzelliktir. Akropol’ün güney yamacında bulunan ve daha sonra kiliseye dönüştürülen Agora’yı, Agora’nın doğusundaki kürsü, heykeller ve küçük anıtsal yapılardan oluşan Bouleuterionu (Meclis), Gymnasiumu, geleneksel Grek tiyatro planına uygun at nalı biçimindeki tiyaroyu, stoayı antik  şehir içinde görüyoruz. Akropol çıkışında ise I. Murad dönemine ait eklektik bir mimariye sahip Osmanlı eseri Hüdavendigar Camii sizleri karşılıyor.2-assos-turu-akropol

Köy içinden limana

Temiz deniz havasını içinize çekeceğiniz, orijinal yapısı bozulmadan onarılan taş yapıların bulunduğu Antik Liman’a; Akropol ‘den aşağıya bir yandan otlu gözleme diğer yandan Türk kahvesi kokuları arasından köy içinde yapacağınız keyifli bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.  Bu eşsiz limanda yer alan balık lokantalarında taze balık ve bölgenin lezzetli zeytinyağlıları ile keyifli bir öğle yemeği alabilirsiniz. Eğer programınızda deniz varsa Kadırga Koyu’ndaki restoranlar da lezzetin adresi, bizden söylemesi!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.